Liposuctia sau Liposculptura

Liposuctia sau Liposculptura reprezinta tehnica chirurgicala prin care se extrag chirurgical depozitele nedorite de grasime.

Trebuie inteles faptul ca aceasta operatie nu tine loc curei de slabire clasice sau sportului si reprezinta doar  un adjuvant in procesul de slabire. Pacientii ce se adreseaza acestei interventii trebuie sa aiba un mod de viata normal  ce imbina: o dieta corecta si exercitii fizice.
In urma liposuctiei nu  se va  observa o scadere mare in greutate ci o modificare esentiala a siluetei. Rezultatele liposuctiei sunt stabile in timp, dar o importanta majora o are calitatea tegumentului, care trebuie sa aiba tonicitate pentru o retractie buna.
Operatia se efectuaza sub anestezie generala sau anestezie epidurala, preoperator se marcheaza zonele de aspirat acestea fiind injectate intraoperator cu o solutie de infiltrat ce permite  o aspirare mai usoara a grasimii. Grasimea se extrage cu ajutorul unor canule de diverse marimi, cu varf rotunjit pentru a impiedica sangerarea. Acestea sunt introduse sub tegument prin niste incizii de 2-3 milimetri ce nu necesita suturi. Canula este adaptata la un aspirator chirurgical de mare putere ce este capabil de  presiuni negative de pana la o atmosfera (rata de aspiratie de 50 litri/minut aer). Imediat post operator veti purta un corset-burtiera in functie de zonele aspirate, ce trebuie purtat aproximativ 45 zile.
Internarea postoperatorie este de 24 ore, in care primiti tratament antibiotic si aplicatii cu pungi cu gheata. Durerea postoperatorie este suportabila, echivalenta cu o “febra musculara”, pentru care o sa primiti medicatie analgezica.

Indicatii postoperatorii:

-Purtarea corsetului-burtierei 45 zile
-Reluarea activitatilor cit mai rapid pentru a preveni tromboza profunda si embolia
-Evitarea efortului fizic intens timp de 45 zile
-Evitarea dietei Hipersodice (sare, muraturi, branza telemea,etc) pentru o reabsortie mai rapida a edemelor
-Tratament medicamentos 7 zile
-Revine la control si pansament la 3-7-30 zile 3luni si 6 luni
-Masaj si tratamente de endermologie dupa 30 zile

Riscuri si Complicatii :

-Echimozele (Vanatai)- pot aparea mai ales la persoanele cu o sensibilitate excesiva in acest sens, dispar intre 5-12 zile
-Hematomul- O acumulare de sange sub tegument ce necesita evacuare prin punctie- este extrem de rar si poate aparea la persoanele ce au probleme de coagulare sau in urma traumelor postoperatorii (lovituri)
-Iregularitati tegumentare- Pot aparea la persoanele ce nu respecta indicatiile postoperatorii, in sensul purtarii corsetului, dispar prin masaj si tonificarea zonei prin metode de endermologie

Cel mai important lucru: Liposuctia nu este o cura de slabire, este o metoda de remodelare corporala !