Capsula Contractila, Garantie pentru Contractura Capsulara

certificat1

Unic in Romania! Garantie pentru Contractura Capsulara

Fenomenul de capsula contractila reprezinta unicul factor ce nu poate fi cuantificat si prevenit in mod general.
Din acest motiv, capsula contractila, reprezinta complicatia numarul unu, din punct de vedere al pacientului.
Fenomenul de capsula contractila apare in principiu intre 6 luni post operator si 3 ani post operator, exista si cazuri singulare cu aparitie a acestui tip de complicatie si mai tirziu dar cu incidenta foarte mica.

Capsula contractila are patru grade dupa clasificarea lui Baker, care sunt delimitate din punct de vedere clinic:

  • Gradul 1- San de consistenta normala
  • Gradul 2- San cu consistenta usor crescuta, fiind mai rigid la palpare cu un grad mai mic de mobilitate
  • Gradul 3- San dur, rigid, mobilitate extrem de redusa, in anumite cazuri incepe deformarea sanului, acesta avaind tendinta de a se “ridica” catre polul superior capatind o forma fusiforma
  • Gradul 4- San dur, dureros la palpare sau chiar continiu, forma modificata, avansat catre polul superior, forma inestetica
Vezi Certificatul de Garantie

Evolutia capsulei contractile difera de la un pacient la altul si nu exista o schema de tratament universala, larg acceptata.

Motivele aparitiei capsulei contractile sunt inca subiect de dezbatere stiintifica internationala, iar concluziile sunt ca aceasta este determinata  de o serie de factori cauzatori sau probabil cauzatori, adevarul  este o combinatie a acestor factori:

  • Factori biologici- 5-10% din cazuri in care organismul  creeaza o cicatrice excesiva in jurul implantului, ce creste in grosime in timp, datorita excesului de miofibroblasti, fibroblasti, afectind din punct de vedere inflamator si tesuturile inconjuratoare
  • Factori bacterieni- contaminare bacteriana a implantului si formarea la nivelul capsulei contractile a unui Biofilm- forma de colonie bacteriana extrem de rezistenta la tratament- ce provoaca inflamatie cronica printr-o subinfectie. Aceasta contaminare cel mai des poate aparea datorita unui tehnici chirurgicale limitate, ce permite contaminarea directa de la nivelul tegumentului-piele- sau prin contaminare la nivelul glandei mamare- in canalele galactofore exista o foarte mare cantitate de Stafilococ- prin sectionarea acesteia. Deasemeni exista acest risc si la implantele de slaba calitate si foarte ieftine- “Oferte”. Tipurile de infectii observate au fost in mare majoritate cu Mycobacteria Fortunatum.
  • Plasarea sublandulara a implantului- prin contaminare bacteriana de la nivelul glandei
  • Folosire de implante “moi” responsive 8,3% risc de contractura capsulara,  in comparatie de cele cu Gel Coeziv  1,5%, trebuie inteles ca numai foarte putini producatori au gel coeziv FORM STABLE – Allergan, Mentor- iar acest procent de risc este numai pentru acest tip de implant- Generatia 5 de implante mamare
  • Implantele cu suprafata neteda au un grad mai mare de risc fata de cele texturate. Cele mai bine texturate implante sunt cele de la compania Allergan care ajung la o textura de 600microni, BIOCELL, fapt ce permite organismului efectiv sa “creasca” in invelisul implantului, formand o zona de “tampon” intre corpul strain si organism, deasemeni datorita acestui fapt riscul de rotatie a implantului este aproape inexistent.
  • Hematoamele post operatorii datorita tehnicii chirurgicale- Disectie “oarba” cu degetul, folosirea tuburilor de dren (poarta de intrare externa a infectilor) etc

Tratamentul contracturii capsulare se efectueaza in funtie de gradul acesteia:

In cazul Gradului 2, tratamentul este sistemic folosindu-se o schema de tratament ce utilizeaza antibiotice, antinflamatoare, Vitamina E, I hibitori de leucotriene-Accolate, precum si masaj local. In urma acestei scheme de tratament 80% din acest tip de contracturi se remit. Din acest motiv este important ca pacientele sa inteleaga sa se prezinte la medic la aparitia primelor simtome ale capsulei contractile.

In cazul capsulei contractile de tip 3 si 4 tratamentul este chirurgical si este reprezentat de extragerea implantului, excizia capsulei contractile-capsulectomie- cele mai noi cercetari in domeniu au demonstrat ca o excizie completa a acesteia reduce riscul de reaparitie a capsulei contractile, pozitionarea unui implant nou. Tratamentul chirurgical este considerat un risc asumat al pacientei, din acest motiv aceasta reoperatie este platita de pacienta.

In clinica noastra avem o oferta unica in Romania: Garantie pentru Contractura Capsulara

Aceasta functioneaza ca o polita de asigurare obisnuita si acopera pe o perioda de 5ani post operator orice cost determinat de aparitia contracturii capsulare- operatie, pret implant, tratament, anestezie, internare, pansamente.
Garantia se poate emite decit in ziua operatiei, avind o valoare de 400 Euro, iar plata trebuie efectuata imediat.

Acesta polita poate fi emisa numai pentru pacientele ce opteaza pentru implante Allergan Natrelle 410 (MATRIX) si plasare submusculara a protezei.
Polita acopera costurile interventiei si tratamentului numai in cazul in care pacienta continua tratamentul in clinica noastra, daca pacienta efectuaza tratamente medicale sau chirurgicale la alti medici, polita devine nula.

Polita acopera strict complicatia de “CONTRACTURA CAPSULARA” nu si alte complicatii locale sau sistemice post operatorii.
Pacienta este obligata sa se prezinte la vizitele postoperatorii obligatorii: 7,14,30 zile, 3, 6, 12 luni si anual primii cinci ani, sa efectueze echografii de san anual. Nerespectarea vizitelor post operatorii anuleaza asigurarea.

Unic in Romania: Garantie pentru Contractura Capsulara