Chirurgia Oncoplastica - Chirurgia reconstructiva a sanului

chirurgia-reconstructiva-a-sanului

Actualmente se inregistreaza o crestere importanta in incidenta cancerului la san, nu numai in Romania ci in intreaga lume.

In Romania cancerul de san reprezinta principala cauza de mortalitate prin malignitate la femei.

Tratamentul chirurgical ramane tratametul de electie iar, in cadrul acestuia, in lume s-a dezvoltat o noua ramura chirurgicala: Chirurgia Oncoplastica, ce combina chirurgia oncologica care asigura cura chirurgicala a maladiei si Chirurgia Plastica, ce restabileste  integritatea anatomica a zonei si permite o reintegrare socio-profesionala si psihologica mai rapida a pacientei cu cancer de san.

Vezi Diagrama Oncologica

In clinica noastra aceasta specialitate s-a dezvoltat prin colaborarea intre Dl Dr Gabriel Gogescu-chirurg oncolog si Dl Dr Radu Ionescu-chirurg plastician.

Trebuie inteles faptul ca datorita complexitati acestei maladii, pacientele trebuie sa urmeze niste pasi importanti in evaluarea corecta si precoce a acestei boli:
Primul pas recomandat este controlul periodic efectuat de medicul ginecoloc si de pacienta acasa, in a stabili aparitia unei formatiuni nodulare la nivelul sanului, screningul periodic prin echografie, mamografie sau RMN ce trebuie efectuat anual v-a primi un scor BIRAD.
-Scor 1- Negativ-Normal clinic
-Scor 2-Benign-O formatiune sau mai multe formatiuni cu caracter de benignitate
-Scor 3-Probabil benign-Posibilitatea de a fi benign peste 98%
-Scor 4-Susceptibilitate de malignitate-Nu indeplineste clar caracteristicile de malignitate probabilitate intre 3%-94%
-Scor 5-Probabil malign-Mare probabilitate de a fi malign, peste 95%
-Scor 6-Malign-In urma punctiei bioptice, diagnostic de siguranta

In cazul in care scorul BIRAD reprezinta un risc trebuie sa va adresati serviciului nostru oncologic pentru a stabili conduita terapeutica, dupa care ve-ti avea si intilnirea cu chirurgul plastician ce va v-a oferii si solutiile de reconstructie imediata sau la distanta in functie de gravitatea afectiunii dumneavoastra.

Mastectomia

Indiferent de progresele stintifice obtinute in ultimii ani, citeodata tratamentul chirurgical radical este solutia optima pentru a obtine un rezultat de siguranta din punct de vedere oncologic. Acest lucru inseamna o operatie prin care se v-a inlatura in totalitate glanda mamara, pielea adiacenta iar citeoata chiar si muschiul pectoral. Aceasta operatie este mutilanta si lasa o cicatrice orizontala sau oblica la nivelul toracelui.
In cazul in care nu necesitati radioterapie postoperator (radioterapia distruge reconstructia postoperatorie imediata intr-o proportie de peste 50%) se poate opta pentru reconstructie imediata cu implant mamar –Allergan 510 style dual gel- sau cu ajutorul unui expander ( implant cu dubla camera ce se umple cu solutie de ser fiziologic) iar in timp secundar inlocuirea acestuia cu un implant mamar pentru simetrizarea contralaterala.
In cazul in care aveti nevoie de radioterapie , ve-ti efectua aceste cure iar la un an postoperator se incep procedurile de reconstructie, ce constau in trei injectari succesive de grasime cu celule stem precursoare de tesut vascular, care au ca scop regenerarea zonei cicatriciale lezata de tratamentul radio. In timpul doi se insera un expander ce se umple in timp cu ser fiziologic producind un spatiu suficient pentru a introduce un implant mamar cu gel coeziv si se reconstruieste areola si mamelonul.
Aceste tehnici reconstructive sunt laborioase si necesita multiple interventii chirurgicale dar la nivel mondial s-a observat ca in urma acestor intervetii calitatea vietii pacientelor s-a modificat radical din punct de vedere psihologic lucru ce determina o speranta de viata mai mare.

Sparing Masectomy-Mastectomia Subcutana

Aceasta tehnica are indicatie in cazul pacientelor cu sani medii si mici afectate de neoplazii in stadii initiale ( sub 2 cm) ce au sediul la mai mult de 2cm de areola si mamelon si ce nu produc retractii ale acestora.
In acest caz se practica o incizie minima pe marginea inferioara a areolei ( incizia periareolara de la operatia de augumentare mamara) pe unde se extrage glanda mamara in totalitate, prezervidu-se muschiul pectoral si pielea. In spatiul ramas restant se introduce submuscular un implant anatomic cu gel coeziv.
Rezultatul este spectaculos imediat postoperator pentru ca de multe ori se intimpla ca rezultatul sa fie mai frumos din punct de vedere estetic decit statusul preoperator.

Mastectomia Partiala –Cadranectomia

Reprezinta rezectia minima a glandei mamare in limite oncologice cu extractia formatiunii tumorale. In acest caz reconstructia este in acelasi timp operator si se practica o cicatrice ca la reductia mamara sau mastopexie (liftingul de sin) in ancora.

Rezultatele sunt extrem de multumitoare pentru ca se repozitioneaza sinul intr-o pozitie corecta la nivelul toracelui efectund si cura ptozei mamare( san lasat) in acelasi timp. Aceasta operatie se adreseaza pacientelor ce descopera formatiunea in stadii initiale ale bolii.

Reconstructia cu Latissimus Dorsi

In cazul in care chirurgul oncolog este obligat sa excizeze si muschiul pectoral sau dupa tratamente indelungate de radioterapie este necesara reconstructia sanului cu ajutorul unui muschi: Latissimus Dorsi ce se regaseste pe peretele latero-posterior al toracelui, de unde se recolteaza impreuna cu o „insula” de piele si se roteaza la nivelul toracelui anterior pe zona de defect. In timp secundar se poate introduce un implant mamar cu gel coeziv pentru a stabili simetria contralaterala.

Consideram ca este extrem de important ca descoperirea acestei maladii sa fie precoce pentru a avea rezultate de stabilitate si siguranta oncologica in timp si pentru a marii speranta de viata a pacientelor afectate de aceasta boala, din acest motiv am dezvoltat in cadrul Clinicii Medlife un program de screning al sinului ce ne permite sa avem o incidenta mica de cancer mamar in stadii avansante a pacientelor abonate.